Praktische theorie of theoretische praktijk

klassikale theoriecursus, cbr theorie zaal

Mijn naam is Salima Benaissa, oud-leerling van Abid. Net na mijn 18e verjaardag, inmiddels 10 jaar geleden, nam ik autorijlessen bij hem. Wat heb ik gelachen tijdens deze lessen en een hoop geleerd. Mijn rijbewijs behaalde ik pas na een jaar, daarentegen slaagde ik wel snel voor mijn theorie-examen.

Hoe? Vlak voor het CBR theorie-examen had ik het boek uit mijn hoofd geleerd en een aantal oefentoetsen gemaakt. Heel eerlijk: voor mij was het een formaliteit wat behaald moest worden om praktijkexamen te kunnen doen.

“Heb jij je theorie-examen niet gehaald?”


Gaandeweg werd mij duidelijk dat het belangrijk is om de verkeerstheorie goed te beheersen. Abid wees mij regelmatig op fouten tijdens het autorijden. Vaak sarcastisch: “Heb jij je theorie-examen niet gehaald?” Waarop ik dacht: “Houd je mond!” Dan haalde hij zijn tekenbord uit zijn tas, schetste de situatie na en gaf mij uitleg over de theorie (die ik al had moeten weten). Stiekem was dat best prettig. Ik had er een beeld bij en kreeg ter plekke uitleg van mijn instructeur. Kan niet beter, toch? Ik hou er namelijk niet van om ‘droge’ teksten te moeten leren. Tijdens mijn opleiding moest ik dat regelmatig doen. Na mijn examen was ik het vaak meteen weer vergeten. Het komt denk ik, doordat de theorie niet gelijk toegepast wordt in de praktijk. Denken jullie ook niet? Daarnaast ontbreekt ook de uitleg van de gedachtegang erachter.

De vragen over gevaarherkenning die tegenwoordig in het CBR theorie-examen gesteld worden, waren destijds op mij getest. Gelukkig deden ze voor ‘spek en bonen’ mee, want het was best pittig. Voel dus met jullie mee, aanstaande weggebruikers! Wees niet getreurd. Vroeger was het makkelijker om het theorie-examen te halen, maar moesten wij dit zelf doen. Tegenwoordig is er hulp onderweg… Er kan een auto theoriecursus gevolgd worden! Makkelijk toch? Een mogelijkheid (drie dagen lang!) om vragen te stellen totdat jij de verkeerstheorie goed begrijpt en waardoor jij die niet meer vergeet. Veiliger op de weg, ik ben enthousiast! Wil jij jouw theorie-examen oefenen? Kijk op je gemak op deze site voor alle informatie. Check ook of jouw rijschool is aangesloten. Zo niet, informeer hen over deze site of laat ze contact opnemen. Vergeet je niet aan te melden voor de theoriecursus, zodat jij snel onderweg bent!

Oh ja, voor ik het vergeet, zijn deze lessen nou praktische theorie of theoretische praktijk? Ik ben benieuwd wat jullie antwoord is op deze vraag. Ik geef mijn antwoord in de volgende blog. Tot over twee weken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Whatsapp ons